Tel.: +36 30 2352 702 E-mail: zitasport@gmail.com  
     
 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Róbert: kérdésem az lenne hogy a piacon annyi a táplálék kiegészítő gyártó mint égen a csillag.Van különbség az egyes gyártók között?
Pl.Bsn,pronutrition,biotech? Vagy a Bsn megiscsak bsn marad? Válaszotokat előre is köszönöm!

válasz: Természetesen van különbség a táplálékkiegészítők között. Egyes táplálék-kiegészítőket engedély nélkül árulnak. Van amelyik szintetikus, van amelyik természetes anyagokat tartalmaz (ezek drágábbak, felszívődásuk 90%).

Renáta: szeretném megérdeklődni, hogy a csípőről az úszógumit milyen gyakorlatokkal lehet eltüntetni?

válasz: A derékon és a csípőn éppúgy mint a hason lévő felesleg elsősorban, 70%-ban a táplálkozáson múlik, diéta, és heti 3-4 aerob mozgás.

RIASZTÓ ADATOK
A magyar lakosság egészségi állapota

Egy ország lakosságának egészségi állapotát a társadalmi-gazdasági tényezők jelentősen befolyásolják. A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, amely visszahat az ország gazdasági teljesítményére, versenyképességére. A népesség kedvezőtlen egészségi állapota az életesélyekben meglévő földrajzi és társadalmi különbségekkel is magyarázható.

Hazánk demográfiai helyzetére jellemző, hogy a halálozások száma 1981 óta több mint 760.000-rel meghaladja a születések számát.

Házisárkány otthoni edzése / blog /
2010. július 12., hétfő
Itthoni edzés -Szőke Zitával . Indul!!!!
Zita nyerte az
aerobik-Megasztárt

Sport-, szabadidős- és rekreációs tevékenység Magyarországon

Magyar Szabadidő Szövetség konferenciáján a szabadidősporttal való kérdésekkel foglalkozva az alábbi magyarországi adatról számolt be: "A felnőtt lakosság mindössze 9% - a mozog heti 2 alkalommal legalább félórányit."Domonkos Zsolt Táplálkozási Tanácsok Felsőfokon című könyve, kapható nálam!

Ha többet akarsz tudni:
- A táplálék-kiegészítőkről
- A sporttáplálkozásról
- A diétákról, fogyókúrás módszerekről
- A folyadékfogyasztásról
- A legális és tiltott teljesítményfokozásról
- A betegségek megelőzéséről és leküzdéséről
Mindezt egy könyvben megtalálod. TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK FELSŐFOKON
A könyv akciós bevezető ára: 3000Ft

Telefon 06-30-2352-702
E-mail: zitasport@gmail.com 

 

 
  TÁPLÁLKOZÁS

Vashiány, vashiányos vérszegénység

A vér sejtes elemeinek egyik csoportja vörösvértest. Ez a sejt felelős az oxigén és a szén-dioxid szállításáért, egy sejt élettartama a vérben kb. 3 hónap.


Vérszegénységnek (= anaemia) nevezünk minden olyan állapotot, amikor a vörösvértestek (=vvt, laborleletben: RBC - Red blood cell) száma, vagy Haemoglobin-tartalma (Hgb) csökkent.

Maga az anaemia önmagában nem betegség, hanem tünet, melynek okát minden esetben meg kell találnunk ahhoz, hogy a kezelése hatékony és célirányos legyen.

Anaemia kialakulhat tehát azért, mert valami miatt kevesebb vvt termelődik, vagy mert a vvt-k hamarabb vagy nagyobb ütemben pusztulnak. Az előző okozója általában valamely, a képzéshez szükséges anyag, pl. vas hiánya, az utóbbi pedig fokozott vérveszteség, pl. menstruáció, belszervi betegségek, vagy a vvt-k korai pusztulása un. haemolizis miatt.

Az anaemiák leggyakoribb oka a vashiány.

A szervezet vastartalma kb. 3-4 gramm, ennek kb. 60%-a van a hgb-ban. A vassal a szervezetünk nagyon gazdaságosan bánik. A vas ugyanis csak felszívódni képes, és ez a folyamat a vérképzés aktuális állapota által befolyásolt. A szokásos utakon (vese, máj) a vas nem tud kiválasztódni a szervezetből. Vasvesztés csak akkor történik, ha a szervezetből sejtek távoznak, ez természetes a bőr és a nyálkahártya sejtes megújulása során. Nagyobb fokú vasvesztés vérzés során lép fel, ezért a nők sokkal inkább ki vannak téve a vashiány kialakulásának a menstruáció miatt.

Tünetek

Sápadtság - a bőr és elsősorban a nyálkahártyák vizsgálata a mérvadó.

Oxigén-ellátás elégtelensége miatt: fáradtság, gyengeség, álmosság, gyakori szédülés, esetleg végtagzsibbadás.

Szívdobogásérzés - még nyugalmi állapotban is gyakran szapora pulzus (90-100 /min felett)

Gyakori fejfájás, fülzúgás.

Száraz, hámló bőr, töredező körmök, hajhullás, hajtöredezés.

A szervezet terhelhetősége csökkent, fáradékonyabb, ugyanolyan teljesítmény eléréséhez jóval nagyobb befektetés szükséges. Kis terhelésre is hirtelen emelkedik a pulzus és nehezebben normalizálódik.

A tünetek annál markánsabbak, minél rövidebb idő alatt alakul ki a vérszegénység.

Mi okozhat vashiányt?

Ha a táplálék vastartalma csökkent - előfordulhat olyan esetekben, ha a táplálék nagyrészt szénhidrátokból áll és nem megfelelő a fehérje bevitel. Szakirodalmi adatok alapján a nők hajlamosabbak arra is, hogy a testsúlygyarapodás kivédése végett nem "fogyasztanak" megfelelő mennyiségű kalóriát.

Előfordulhat még pl. vegetariánus étrend esetén is.

A vasfelszívódás zavarai: pl. refluxbetegség, krónikus hasmenés szindróma esetén.

A vas felszívódásához gyomorsav szükséges. Az étrend folyamatosan magas kalcium tartalma, pl. gyakori tejes táplálkozás esetén gátolja a vas felszívódást.

Vegetáriánus étrend esetén magas a táplálék fitintartalma, ami szintén akadályozza vas felszívódását.

A vasszükséglet fokozódása: elsősorban terhesség, szoptatás alatt, gyermekkorban, serdülőkorban, növekedés során.

Fokozott vasvesztés:

A 30-45 közötti nőknél regisztrálnak leggyakrabban vashiányt a menstruáció miatti fokozott vasvesztés miatt.

Futóknál megfigyelték, hogy hosszútávú versenyek esetében az izzadás során intenzív lehet a vasvesztés.

A vérzéssel járó betegségek, pl. gyomor-, bélrendszeri betegségek okoznak még gyakran vashiányt.

Diagnózis:

A szérum vastartalma normálisan: 9,0-26 mikromol/l.

A vashiány kialakulása alkalmával elsősorban a vasraktárak ürülnek ki (csontvelő, lép). A vér vastartalmának csökkenését arányosan követi a vasszállító fehérje, a ferritin koncentráció csökkenése. Ez már a korai fázisban is jelentősen csökken, amikor a Hgb szint még normális.

Ha a vasraktárak kimerültek, akkor csökken a vér vastartalma, csökken a ferritinszint és emelkedik a szérum teljes vaskötő kapacitása (TVK)

A vérképben a vvt sejtszám lehet alacsony, de a legjellemzőbb, hogy a sejtek kisebbek (microcyter anaemia) és halványabban festődnek (microchrom).

A vashiány utólagos laboratóriumi bizonyítéka, hogy vaspótlás után 1-2 héttel a vérben fiatal vvt alakok, ún. retikulociták jelennek meg nagy számban. (reticulocyta-krízis)

A vashiány kezelése:

Legfontosabb a megfelelő vegyes táplálkozás, zöldség, gabonafélék és húsfélék vegyesen.

Hagyjunk fel a túlzó diétákkal, (pl. vegetariánus, vagy laktovegetariánus)

Nőknél a menses idején nagyobb mennyiségű vasbevitelre van szükség, ilyenkor fokozottan figyeljünk a táplálkozásra, és esetleg plusz vasbevitel is indokolt lehet (pl. vas + c pezsgőtabletta).

A tablettában adagolt vas viszonylag gyakran okoz gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, de elég sokféle gyógyszerforma és adagolási mód áll manapság rendelkezésre. Szerintem meg lehet találni a megfelelőt.

Vashiány kezelése esetén kezdetben havonta, majd kéthavonta célszerű laborkontrollt végezni, a paraméterek követése céljából.

Ultrafutók vashiányáról a következő információkat találtam (ami talán kicsit eltér azokétól, akik nem sportolnak rendszeresen):

- Ultrafutóknál nagyon gyakori az alacsony ferritin szint (férfiaknál 20%, nőknél 60-80%), azonban nem csökkent a vér Hgb szintje.

- Megfigyelték, hogy futóknál a csontvelő alig tárol vasat, a fő raktár a lép.

- Ennek oka talán az is, hogy ultrafutóknál gyakori a foot-strike-hemolizis, lényege az, hogy a futás során jelentős fokú lehet az ép vvt-k széttöredezése az érpályában.

- Ilyenkor a futás utáni 1-3 napban a vizeletből is kimutathatóak Hgb lebomlási termékek, ami normálisan nem következik be.

Forrás: powerhiker.fw.hu, Mozgásvilág,hu