Tel.: +36 30 2352 702 E-mail: zitasport@gmail.com  
     
 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Róbert: kérdésem az lenne hogy a piacon annyi a táplálék kiegészítő gyártó mint égen a csillag.Van különbség az egyes gyártók között?
Pl.Bsn,pronutrition,biotech? Vagy a Bsn megiscsak bsn marad? Válaszotokat előre is köszönöm!

válasz: Természetesen van különbség a táplálékkiegészítők között. Egyes táplálék-kiegészítőket engedély nélkül árulnak. Van amelyik szintetikus, van amelyik természetes anyagokat tartalmaz (ezek drágábbak, felszívődásuk 90%).

Renáta: szeretném megérdeklődni, hogy a csípőről az úszógumit milyen gyakorlatokkal lehet eltüntetni?

válasz: A derékon és a csípőn éppúgy mint a hason lévő felesleg elsősorban, 70%-ban a táplálkozáson múlik, diéta, és heti 3-4 aerob mozgás.

RIASZTÓ ADATOK
A magyar lakosság egészségi állapota

Egy ország lakosságának egészségi állapotát a társadalmi-gazdasági tényezők jelentősen befolyásolják. A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, amely visszahat az ország gazdasági teljesítményére, versenyképességére. A népesség kedvezőtlen egészségi állapota az életesélyekben meglévő földrajzi és társadalmi különbségekkel is magyarázható.

Hazánk demográfiai helyzetére jellemző, hogy a halálozások száma 1981 óta több mint 760.000-rel meghaladja a születések számát.

Házisárkány otthoni edzése / blog /
2010. július 12., hétfő
Itthoni edzés -Szőke Zitával . Indul!!!!
Zita nyerte az
aerobik-Megasztárt

Sport-, szabadidős- és rekreációs tevékenység Magyarországon

Magyar Szabadidő Szövetség konferenciáján a szabadidősporttal való kérdésekkel foglalkozva az alábbi magyarországi adatról számolt be: "A felnőtt lakosság mindössze 9% - a mozog heti 2 alkalommal legalább félórányit."Domonkos Zsolt Táplálkozási Tanácsok Felsőfokon című könyve, kapható nálam!

Ha többet akarsz tudni:
- A táplálék-kiegészítőkről
- A sporttáplálkozásról
- A diétákról, fogyókúrás módszerekről
- A folyadékfogyasztásról
- A legális és tiltott teljesítményfokozásról
- A betegségek megelőzéséről és leküzdéséről
Mindezt egy könyvben megtalálod. TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK FELSŐFOKON
A könyv akciós bevezető ára: 3000Ft

Telefon 06-30-2352-702
E-mail: zitasport@gmail.com 

 

 
  TÁPLÁLKOZÁS

Funkcionális táplálékok

Japánok 1980-as években használták ezt a kifejezést először. Mely szerint a szervezet működésében hasznosak ezek a funkcionális táplálékok.
USA: 1994. Funkionális élelmiszer bármely olyan táplálék vagy táplálék-összetevő, mely a hagyományos tápanyagokon kívül egészségre hasznos anyagot, ill. anyagokat is tartalmaz. Ezek az élelmiszergyártásban a vezető helyre kerültek. Szerepük van a szív- és érrendszerei, a daganatos, az emésztőszervi és csontbetegségek megelőzésében és rehabilitációjában.

Növényi eredetű funkcionális élelmiszerek:
Magas zöldség- és gyümölcstartalmú diéta esetén a daganatos betegségek kialakulásának kockázata a felére csökken, ill. a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is alacsonyabbá válik.

Zab: hatóanyaga a bétaglükán oldható rost. Szérum koleszterinszint csökkentő.

Szója: preventív és terápiás jelentősége van a kardiovaszkuláris, a daganatos megbetegedésekben, az osteoporosisban a menopausa tüneteinek enyhítésében. Hatóanyagai: isoflavonok, szterolok, fenolsavak, növényi savak, stb. Hatása: csökkenti az összkoleszterin szintet, HDL koleszterin szintet emeli, LDL-t csökkenti, trigliceridszintet csökkenti. Antikarcinogén, leköti az ösztrogén receptorait, így antiösztrogén hatású, ez által csökkenti a daganatok rizikóját, tumorsejetk növekedését lassítja. Csontrendszerre és a menstruációs problémák enyhítésére hat.

Lenmag: csökkenti az összkoleszterin- és az LDL koleszterinszintet a linolénsav. Antikarcinogén, csökkenti a vastagbél-, az emlő- és a tüdődaganatok előfordulását.

Paradicsom: hatóanyaga a lipokin. Daganatellenes. Prosztatadaganatok megelőzésében hatékony, csökkenti a szinglet oxigénszintet, sejthártyában található zsírok mennyiségét csökkenti.

Fokhagyma: rákmegelőző, antibiotikus, antihipertenzív, koleszterinszint-csökkentő. Gasztrointesztinális daganatok esetén a sejtek növekedését gátolja, a daganatkezelés során alkalmazott szerek máj- és szívkárosító hatását képes kivédeni. Triglicerid és az LDL koleszterinszint csökkentését, HDL kol. Szint emelésén keresztül hat a szívre.
Vérnyomást normalizálja, így megelőzhetők a cerebrovaszkuláris megbetegedések. Antibiotikus, antibakteriális, a vérben szaporodó mikoorganizmusok szaporodását gátolja. Immunstimuláns, killer sejtek aktivitását növeli, antitestek termelődését serkenti.

Brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek: (káposzta, karfiol, kelbimbó) antikarcinogének, befolyásolják a hormonfüggő daganatok kialakulását.

Citrusgyümölcsök: C-vitamin, folsav, rostforrások. Limonidokat tartalmaznak. Daganat-megelőzésben van szerepük, szervezet méregtelenítői.

Áfonya: benzol-savban gazdag, húgyúti fertőzésekre.

Tea: polifenolos vegyület. Rákmegelőző, csökkenti a cerebovaszkuláris megbetegedéseket, szív- és koszorúér betegségek rizikóját csökkenti.

Bor és szőlő: alkohol emeli a HDLkol.szintet, vörösbor megelőzi az LDL oxidációját. Kardiovaszkuláris megbetegedésekre.

Állati eredetű:
Hal: omega-3 zsírsav. Kardiovaszkulásris megbetegedéseket megelőzi.

Tejtermékek: kalciumforrások, osteoporosisra, kolonkarcinoma megelőző. Tejsavbaktériumok megváltoztatják a székletben található enzimek aktivitását.

Fontos: Az elfogyasztott tápláléknak növényi alapúnak kell lennie, magas rosttartalommal, alacsony állati eredetű zsiradékkal. Mennyiségre figyelni. Fizikai aktivitás, stressz kezelés és káros szenvedélyektől való mentesség!