Tel.: +36 30 2352 702 E-mail: zitasport@gmail.com  
     
 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Róbert: kérdésem az lenne hogy a piacon annyi a táplálék kiegészítő gyártó mint égen a csillag.Van különbség az egyes gyártók között?
Pl.Bsn,pronutrition,biotech? Vagy a Bsn megiscsak bsn marad? Válaszotokat előre is köszönöm!

válasz: Természetesen van különbség a táplálékkiegészítők között. Egyes táplálék-kiegészítőket engedély nélkül árulnak. Van amelyik szintetikus, van amelyik természetes anyagokat tartalmaz (ezek drágábbak, felszívődásuk 90%).

Renáta: szeretném megérdeklődni, hogy a csípőről az úszógumit milyen gyakorlatokkal lehet eltüntetni?

válasz: A derékon és a csípőn éppúgy mint a hason lévő felesleg elsősorban, 70%-ban a táplálkozáson múlik, diéta, és heti 3-4 aerob mozgás.

RIASZTÓ ADATOK
A magyar lakosság egészségi állapota

Egy ország lakosságának egészségi állapotát a társadalmi-gazdasági tényezők jelentősen befolyásolják. A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, amely visszahat az ország gazdasági teljesítményére, versenyképességére. A népesség kedvezőtlen egészségi állapota az életesélyekben meglévő földrajzi és társadalmi különbségekkel is magyarázható.

Hazánk demográfiai helyzetére jellemző, hogy a halálozások száma 1981 óta több mint 760.000-rel meghaladja a születések számát.

Házisárkány otthoni edzése / blog /
2010. július 12., hétfő
Itthoni edzés -Szőke Zitával . Indul!!!!
Zita nyerte az
aerobik-Megasztárt

Sport-, szabadidős- és rekreációs tevékenység Magyarországon

Magyar Szabadidő Szövetség konferenciáján a szabadidősporttal való kérdésekkel foglalkozva az alábbi magyarországi adatról számolt be: "A felnőtt lakosság mindössze 9% - a mozog heti 2 alkalommal legalább félórányit."Domonkos Zsolt Táplálkozási Tanácsok Felsőfokon című könyve, kapható nálam!

Ha többet akarsz tudni:
- A táplálék-kiegészítőkről
- A sporttáplálkozásról
- A diétákról, fogyókúrás módszerekről
- A folyadékfogyasztásról
- A legális és tiltott teljesítményfokozásról
- A betegségek megelőzéséről és leküzdéséről
Mindezt egy könyvben megtalálod. TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK FELSŐFOKON
A könyv akciós bevezető ára: 3000Ft

Telefon 06-30-2352-702
E-mail: zitasport@gmail.com 

 

 
  ÉLETSTÍLUS

Narancsbőr és cellulitisz-nem ugyanaz!

A cellulitisz egy orvosi fogalom, aminek semmi köze sincs a narancsbőrhöz, bár sokan hiszik azt, hogy ugyanarról a dologról van szó.
A valóságban a cellulitisz a laza kötőszövet fájdalmas gyulladását jelenti, ezért nem alkalmazható a kifejezés azokra a rendellenességekre, amiket a nők esetenként a bőrükön észlelnek. A narancsbőr vagy más néven cellulitegészséges bőrfelszínt jelent, ami a narancshoz hasonló megjelenésű, de nem orvosi jelenség. A cellulit a bőr irha rétegében lerakódó salakanyagokat jelenti, amelyek a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet, és egyre nagyobb gömböcskéket alakítanak ki. A felgyülemlett nedvesség ödémát okoz, és a megduzzadt csomók egymással találkozva felszakítják a rostok rácsszerkezetét, így a bőr felületét, a narancs héját utánzóan, egyenetlenné teszi.

A narancsbőr kialakulása

A narancsbőr kialakulása nincs korhoz kötve, már a 16-18 évesek combján, fenekén is felfedezhető, sőt akár a vádlira, a karra és a hasra is lokalizálódik, aminek elsődleges oka a hormonokban keresendő (maga a női nemi jelleget képviselő ösztrogén tehet róla, melynek hatására a bőraljában lévő zsírszövetben fokozódik a zsírsejtek (adipocyták) lerakódása). Oka a genetikában is keresendő, az öröklődésben, vagy az anyagcsere lelassulásban.
De ne csak a hormonális változásokra gondoljunk, a külső tényezők jelentősen rásegítenek, mint pl. a mozgáshiány,főként a hormonszennyezett élelmiszerek, amelyeket nap, mint nap elfogyasztunk. Vagy a stressz, a felfokozott élettempó, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, és a gyorsétkezdék kinálatának fogyasztása, továbbá a kevés folyadék bevitel is kedvezőtlenül hat a bőr mikrocirkulációjára.
Azokon a területeken, ahol cellulit található, rossz a bőr szöveteinek vér- és nyirokkeringése, ezáltal lassabb az anyagcseréje. Férfiaknál ritkán alakul ki, ennek oka részben az ösztrogén jóval alacsonyabb szintje és a kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin hálózatos szerkezetében található eltérés. Amíg a nőké téglalap, addig a férfiaké trapéz alakú, ami feszesebb kötést biztosít, így nagyobb ellenállásra képes.

A női test bizonyos részei - comb, fenék, csípő - egészen nagy mennyiségű zsírt képesek elraktározni (elsődleges zsírraktárak), amelytől aztán nehezen lehet megszabadulni. Amikor a gombostűfejnyi zsírsejtecskék babszem nagyságúra híznak, lelassul a vérkeringés, ez csökkenti a bőr hőmérsékletét, amitől anyagcserezavarok lépnek fel, és kialakul a narancsbőr.

Az összetapadt zsírsejtek a bőr felszíne felé vándorolnak és a laza kötőszöveten - melynek áldása, hogy például könnyen tágul terhesség idején - könnyen átnyomódnak, így láthatóvá, tapinthatóvá válik a narancs hatású bőr. Ezért a 20-30 éves nők több mint 45%-a küzd a problémával, míg a 30-35 évesek újabb 20%-a csatlakozik a narancsbőrtől szenvedőkhöz. Aztán amikor a nők elérik az 50 éves kort, már 98%-uknak jelent problémát.
A legfontosabb, hogy először megállapítsuk, milyen stádiumban van a narancsbőr, mert ez alapján tudunk igazán hatékony, személyreszabott kezelést választani magunknak.

Mihez kezdjünk a felismert narancsbőrrel?

Első fokú narancsbőr esetén:
Már jó ha odafigyelünk a megfelelő táplálkozásra és testmozgásra. Étrendünkbe minél kevesebb állati zsiradék és sok gyümölcs kerüljön, valamint igyunk napi 2-3 liter szénsavmentes ásványvizet. Amennyiben lehetséges zsírégető mozgásformát válasszunk pl. kocogást, kerékpározást, kondigépet, de egy szobakerékpár is jó szolgálatot tesz.
A mozgásnál fontos a rendszeresség! Olcsó, és nagyon jó megoldás az érintett területek luffa szivacsos átdörzsölése. Kiegészítésként alkalmazhatunk narancsbőr elleni készítményt.

Másodfokú narancsbőrrel:
Második fokozatú narancsbőr esetén bőrünk fekvő helyzetben még tökéletesen simának látszik, de felállva már észlelhetjük a tüneteket, anélkül, hogy a bőrt összenyomnánk.
Egyedül nehezen boldogulunk, mindenképpen célszerű szakember segítségét kérni. Fontos, hogy a kiválasztott kezelést kúraszerűen végigcsináljuk (6-8 hét), mert egy-két kezeléssel nem érünk el célt. Ebben az esetben komolyan felül kell vizsgálni étkezési szokásainkat. A zsír- és margarinmentes étkezés mellett csökkentsük a húsfogyasztást és főképp olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek lúgossá teszik a szervezetet. Használjunk zsírégető kozmetikumot, kiválóak pl. az L-carnitint tartalmazó készítmények.
Természetesen ennél a fokozatnál is érvényes a megfelelő testmozgás és a megfelelő folyadékbevitel. Sokaknak talán meglepően hangzik a napi 3 liter folyadék, de ne feledjük, amikor szomjasnak érezzük magunkat, akkor már szervezetünk szomjazik! Ne várjuk meg!

Harmadfokú narancsbőr:
Már fekve és állva is határozottan látszik a narancsbőr. Képes eltorzítani a testkontúrokat, és ruházaton keresztül is észrevehető.Bizony már komoly küzdelmet jelent. Ebben a stádiumban narancsbőr elleni kezelést lehet alkalmazni, de olyan sok kezelésre lenne szükség, ami hatalmas kiadással járna. Ilyenkor első lépésként a komplex méregtelenítő- és fogyókúra a leghatásosabb. Vigyázat a fogyókúra önmagában nem elegendő! Sőt a rendszeresen fogyókúrázókra jellemző jojóeffektus (fogyás-hízás) kimondottan káros, mert lazítja a bőr alatti kötőszöveteket.
Rendszeres és intenzív testmozgással, rengeteg folyadékfogyasztással, és gondos táplálkozással csökkenthetjük annyira a tüneteket, hogy nekiláthassunk a kiválasztott narancsbőr programnak.

Ha nagyobb összeget szánsz a modern mechanikai eljárásokra, akkor célszerű kiegészíteni, illetve megtámogatni azokat speciális diétával, un. tisztítókúrával (sok folyadék + teakeverék +étrend) és egy szakember által összeállított, fokozatosan nehezedő edzésprogrammal. Ezek után az eredmény nemcsak látványosabb, hanem tartósabb is lesz.