Tel.: +36 30 2352 702 E-mail: zitasport@gmail.com  
     
 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Róbert: kérdésem az lenne hogy a piacon annyi a táplálék kiegészítő gyártó mint égen a csillag.Van különbség az egyes gyártók között?
Pl.Bsn,pronutrition,biotech? Vagy a Bsn megiscsak bsn marad? Válaszotokat előre is köszönöm!

válasz: Természetesen van különbség a táplálékkiegészítők között. Egyes táplálék-kiegészítőket engedély nélkül árulnak. Van amelyik szintetikus, van amelyik természetes anyagokat tartalmaz (ezek drágábbak, felszívődásuk 90%).

Renáta: szeretném megérdeklődni, hogy a csípőről az úszógumit milyen gyakorlatokkal lehet eltüntetni?

válasz: A derékon és a csípőn éppúgy mint a hason lévő felesleg elsősorban, 70%-ban a táplálkozáson múlik, diéta, és heti 3-4 aerob mozgás.

RIASZTÓ ADATOK
A magyar lakosság egészségi állapota

Egy ország lakosságának egészségi állapotát a társadalmi-gazdasági tényezők jelentősen befolyásolják. A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, amely visszahat az ország gazdasági teljesítményére, versenyképességére. A népesség kedvezőtlen egészségi állapota az életesélyekben meglévő földrajzi és társadalmi különbségekkel is magyarázható.

Hazánk demográfiai helyzetére jellemző, hogy a halálozások száma 1981 óta több mint 760.000-rel meghaladja a születések számát.

Házisárkány otthoni edzése / blog /
2010. július 12., hétfő
Itthoni edzés -Szőke Zitával . Indul!!!!
Zita nyerte az
aerobik-Megasztárt

Sport-, szabadidős- és rekreációs tevékenység Magyarországon

Magyar Szabadidő Szövetség konferenciáján a szabadidősporttal való kérdésekkel foglalkozva az alábbi magyarországi adatról számolt be: "A felnőtt lakosság mindössze 9% - a mozog heti 2 alkalommal legalább félórányit."Domonkos Zsolt Táplálkozási Tanácsok Felsőfokon című könyve, kapható nálam!

Ha többet akarsz tudni:
- A táplálék-kiegészítőkről
- A sporttáplálkozásról
- A diétákról, fogyókúrás módszerekről
- A folyadékfogyasztásról
- A legális és tiltott teljesítményfokozásról
- A betegségek megelőzéséről és leküzdéséről
Mindezt egy könyvben megtalálod. TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK FELSŐFOKON
A könyv akciós bevezető ára: 3000Ft

Telefon 06-30-2352-702
E-mail: zitasport@gmail.com 

 

 
  ÉLETSTÍLUS

Egészség-, és wellness turizmus

Általános tendencia a világon és Magyarországon, hogy előtérbe kerül az egészséges életmód (szellemi és fizikai jólét) és ez által egy magasabb színvonalú életvitel fontossága. Ennek alapfeltétele, hogy ügyeljünk egészségünk megőrzésére, továbbá a civilizált életmódból fakadó megbetegedések megelőzésére, és valamennyi kondícionális képesség harmonikus fejlesztésére. Szerencsére manapság egyre inkább beépül a köztudatba, hogy emberek foglalkozzanak az egészségükkel, jobban akarják érezni magukat a bőrükben, a külsejüket vagy kondíciójukat akarják javítani, illetve megőrizni.
Pont ebből kifolyólag sokszor találkozunk a kifejezéssel: Wellness. De mit is takar a szó? A Wellness atyjának Sebastian Kneippet (1821-1897) tekinthetjük. Ő a Bad Wörisofenben működő balneológus a vízgyógyászatban (hideg-meleg vizes terápia), az egészséges táplálkozásban, a rendszeres testedzésben, a gyógynövény-terápiában és a fegyelmezett életvitelben sejtette az egészség titkát. A wellness turizmus fő pozitívuma, erőssége és jellemzője, hogy nem kell hatalmas távolságokat utaznunk, s mégis intenzív kikapcsolódást ígér, öregnek fiatalnak elfoglaltnak, túlhajszoltnak egyaránt!( www.sulinet.hu)

Magyarország 385 településén található valamilyen fürdő (gyógy-, termál-, élmény-, strandfürdő), melyek közül 187 létesítményt minősítettek az Országos egészségturizmus fejlesztési stratégiában - 17 Nemzetközi jelentőségű fürdőhely, 60 Országos és regionális jelentőségű turisztikai szolgáltatók, 110 Helyi jelentőségű fürdő (Szigetvár, Tamási, Babócsa), új elemként több aquapark.(eg.turizmus órai jegyzet-ETK)

De hogy pontosan mit is jelentenek a turizmus legújabb trendjei?

Gyógyturizmus: A gyógyturizmus, gyógyüdülőhelyen, illetve gyógyászati létesítményben való tartózkodás, melynek célja, hogy orvosi gyógymódok alkalmazásával meglévő betegséget gyógyítsanak. A gyógy-idegenforgalom alapját minden esetben valamilyen (minősített) gyógyvíz, gyógyhely, gyógyklíma szolgáltatja, amelyekhez a kínálati oldalról gyógykezelésekkel foglalkozó intézmények társulnak.

Termálturizmus: az adott földrajzi terület évi középhőmérsékleténél magasabb hőfokú vízre alapozott, a turisták igényeinek kielégítését biztosító szolgáltatásokat takar. A termálturizmus esetében a vonzerő a melegvíz, amihez a kínálat oldaláról a kikapcsolódást és a pihenést megcélzó intézményrendszer társul.

Wellness turizmus: állandó lakóhelyen kívüli, ideiglenes tartózkodást jelent, amely során a turista célja, hogy egészségét megőrizze, az optimális egészségi állapot elérje, illetve bármilyen betegség kialakulását megelőzze a testi, lelki és szellemi egyensúly megteremtését biztosító szolgáltatások igénybevételével
Nemzetközi Wellness Intézet definíciója, mely szerint: "A wellness aktív folyamat, amely által az emberek tudatossá válnak és egy sokkal sikeresebb létezés mellett döntenek"
Illing: a wellness a teljes törekvés a testi, szellemi és lelki jóllétre vitalizáló és lazító eszközök/programok által, amelyeket különleges egészség központokban alkalmaznak."

A medical wellness a gyógy- és a wellness turizmus ötvözeteként fogható fel; lényege az egészség megőrzését szolgáló wellness szolgáltatások minőségének orvosi háttérrel történő biztosítása.

Spa: az egészségturizmust kiszolgáló létesítmények összessége, ami nem csupán a hagyományos értelemben vett fürdőket jelöli, hanem olyan létesítményeket, melyek szolgáltatásaikkal nyugtatják, felélénkítik, gyógyítják, egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá teszik a vendéget.
A spa fogalmi rendszere ma még közel sem egységes, tartalmáról egészen eltérő elképzelések és percepciók élnek a világ különböző területein.
Európa nagy részén (főként a német nyelvterület országaiban és Közép-Európában) elsősorban a gyógyászati szolgáltatásokat kínáló (termál) fürdővel kapcsolatban használják,
Észak- Európában inkább melegvizes élményfürdőt jelent, míg az USA-ban olyan szolgáltatásokat, amelyek fizikai és/vagy mentális felfrissülést nyújtanak, akár termálvíz hiányában is leggyakoribb formái:
Klub Spa (Club Spa) olyan létesítmény, amely elsődlegesen fitnesz szolgáltatásokat nyújt, emellett pedig a spa szélesebb körben vett szolgáltatásai közül is megtalálható néhány a napi használók számára,
Napi Spa (Day Spa) olyan szépség-, fitnesz- és wellness programokat kínáló létesítmény, ahol nincs lehetőség szállás igénybevételére; a kezelések időtartama egy órától egy napig terjedhet,
Spa Hotel szállodai elszállásolást és rendszerint többnapos, a testi-lelki-szellemi egyensúlyt biztosító, all inclusive programokat kínáló spa,
Holisztikus Spa alternatív gyógykezeléseket és étkezést (például vegetáriánus vagy makrobiotikus konyhát) kínáló spa, amelynek célja a vendégek tudatállapotának kedvező irányba történő befolyásolása,
Gyógyászati Spa (Medical spa) hagyományos és kiegészítő gyógy- és egészségmegőrző kezeléseket, valamint egyéb spa szolgáltatásokat kínáló létesítmény, amely egészségügyi intézményeket is magában foglalhat,

Fürdő: természetes, helyben található ásványvízre, termálvízre, gyógyvízre vagy tengervízre épülő spa, amely hidroterápiás kezeléseket kínál a vendégei számára,
Spa üdülőhely (Resort spa) a civilizációtól rendszerint távol, gyönyörű természeti környezetben található, all inclusive ellátást kínáló üdülőhely, amely wellness szolgáltatások, és programok széles körét nyújtja vendégei számára,
Sport/kaland spa (Sport spa) spa szolgáltatásokat, valamint speciális sportprogramokat kínáló létesítmény (a sportszolgáltatások köre a golftól a síelésen és a horgászaton keresztül például a maratoni futásra való felkészítésig terjedhet),
Strukturált spa (Structured spa) szigorú szabályokkal rendelkező létesítmény, amely lehetővé tesz vendégei számára valamilyen meghatározott cél (például fogyás) elérését.